Румъния предложи помощ след инцидента в Хитрино

Снимка: Пресцентър на МВР
Разполагаме с достатъчно техника, с изключително добре подготвени хора, надяваме се да намерим още някой жив човек, каза гл.комисар Николай Николов
20161210_091503
Снимка: Пресцентър на МВР

Румънският вътрешен министър е предложил помощ след трагедията с влака-цистерна в Хитрино. Това стана ясно от думите на главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН.

„Нашата оценка в момента е, че няма смисъл. Тук е важно, ако можем веднага в момента да намерим още някой жив човек“, обясни Николов. Той добави, че въпреки притесненията на хората в селото няма паника.

„Разполагаме с достатъчно техника, с изключително добре подготвени хора. В това отношение нямам притеснения“, подчерта той. Николов добави, че се е чул с министъра на вътрешните работи на Румъния , който е предложил помощ.

Няма пряка опасност за живота и здравето на гражданите на Хитрино. Въпреки това, за да минимизираме всякакъв риск наредихме тази евакуация, каза Николов.

По думите му са евакуирани 40 семейства, които са настанени при свои близки. „Община Шумен има пълна готовност да предостави допълнително жилища, ако е необходимо“ увери той.

Николов подчерта, че съществува пряка опасност за спасителните екипи поради две причини.

„Първата причина са разрушенията и внезапните падания на отломки. Втората причина е опасният товар, който все още е тук“, обясни гл. комисар, цитиран от Фокус.

Той каза, че имат разрешение от Прокуратура да изнесат бързо опасните вещества и материали, така че да не представляват допълнителен риск. „Лошата прогноза ми е, че броят на жертвите вероятно ще се увеличи. Таим все още надежди поради което 110 пожарникари и 22 екипа продължават усилено да работят за евентуално намиране на живи хора под тези развалини“, каза гл. комисар Николов.

Междувременно от МВР съобщиха, че продължават действията на близо 200 пожарникари, спасители и полицаи за овладяване на ситуацията след взривената цистерна край град Хитрино.

На терен работят 22 пожарни екипа от Шумен, Разград, Търговище, Варна, Русе и В. Търново, които приоритетно охлаждат обърнатите цистерни, погасяват възникналите пожари и извършват издирване за пострадали хора.

В селото са нанесени материални щети на над 50 къщи и други обществени сгради.  Започнало е изтегляне на част от дерайлиралите вагони, очаква се около 13 часа на мястото на инцидента да пристигнат и кранове на БДЖ, с които да бъдат вдигнати обърнатите цистерни.

Към момента има потвърдени данни за петима загинали и 27 ранени. Евакуирани са 40 домакинства. Няма пряка опасност за останалите хора от населеното място. Причината за инцидента е в процес на изясняване.

На мястото на инцидента са министър- председателят Бойко Борисов, заместник- министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов.